SVĚTOVÝ DEN DOWNOVA SYNDROMU

21.03.2024 15:24

21. 3. NA KAŽDOU NOŽKU JINOU PONOŽKU
SVĚTOVÝ DEN DOWNOVA SYNDROMU

Třídy ZŠ speciální se připojily k ponožkové výzvě, aby pomáhaly sdílet osvětu o Downově syndromu. Proč právě ponožky? Lidé s tímto syndromem mají o jeden chromozom v genetickém kódu navíc. A protože chromozom má tvar ponožky (ověřeno vědci při zvětšení výkonnými mikroskopy), je spojitost jasná. Různost ponožek v páru má odkazovat na podporu a respekt diverzity ve společnosti.

Pokud se chcete tématu osob s Downovým syndromem věnovat s dětmi o trochu hlouběji, máme pro vás několik malých doporučení.

Knihy:

Kamarádi z Medového lesa – všichni za jednoho – kniha pro mladší školní děti, velice lehce a přijatelně vysvětluje malým čtenářům, co je to Downův syndrom.

Domov pro Marťany – citlivá kniha pro čtenáře 10+ o životě rodiny, jejíž jeden člen trpí Downovým syndromem.

Divadlo:

ALDENTE – brněnské divadelní studio, kde v hlavních rolích září herci s Downovým syndromem. Jejich představení Nevěsty je naprosto excelentní, ale věřím, že nešlápnete vedle s jakoukoliv hrou v jejich provedení.

Design:

Hento Toto – výjimečně kreativní chráněná dílna, kde osoby s postižením (mimo jiné
i s Downovým syndromem) navrhují originální designové produkty, např. brože nebo blahopřání. Ve spolupráci s firmou Dedoles vytvořili i vlastní kolekci ponožek.

 

PONOŽKOVÝ DEN SI PŘIPOMNĚLY
TAKÉ DĚTI VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

Nejenže si popovídaly o tom, co je Downův syndrom, ale také nesměly chybět barevné ponožky, ponožkový tanec i módní ponožková přehlídka.