MĚSÍC FILMU NA ŠKOLÁCH - 1989: CHCEME DÝCHAT

17.11.2023 18:16

V listopadu se uskutečnil již 19. ročník Měsíce filmu na školách, který je zaměřen na projekci filmů s tématem československých dějin a jehož se účastní stovky škol z celé České republiky, pravidelně i ta naše.

Ve středu žáci 8. a 9. tříd zhlédli film Karla Strachoty s názvem 1989: Chceme dýchat, který se zaměřuje na tzv. závadovou mládež. Ta chce žít svobodně, v souladu se svými ideály. Do jejího života však stále vstupuje represivní komunistický režim. Ve filmu vypráví svůj příběh mladík Pavel. Ten žije v Teplicích a je přímým účastníkem ekologických protestů, jež v tomto městě započaly již 11. 11. a plynule přešly v sametovou revoluci.

Po projekci následovaly hodiny projektové výuky. Žáci si připnuli trikolóru, vyzkoušeli si cinkání klíčů, jeden ze symbolů sametové revoluce, poté se rozdělili do skupin a plnili úkoly na připravených stanovištích – vyjadřovali své dojmy z filmu, srovnávali komunismus a demokracii, vyhledávali hudbu roku 1989, seznámili se s dalšími příběhy závadové mládeže. Také se měli zamyslet, za co by dnes stálo protestovat a vyjít do ulic, vytvořit si na demonstraci svůj transparent. Některá hesla byla skutečně překvapivá.

Výuka moderních dějin je i v kontextu dnešní doby nesmírně potřebná a jak řekl americký filozof George Santayana: „Kdo nezná svoji minulost, je odsouzen ji opakovat.“

                                                                          Michaela Vejvalková

Více fotografií